Felle reacties bij omstreden cartoon Obama

Niet alleen Obama, maar ook tegenstander McCain heeft de tijdschriftcover veroordeeld.

Een satirische afbeelding op het omslag van tijdschrift The New Yorker is het campagneteam van Democratisch presidentskandidaat Barack Obama in het verkeerde keelgat geschoten. Dat liet een woordvoerder van het campagneteam maandag weten.

Het omslag van The New Yorker toont een afbeelding van Obama in de Oval Office, de presidentiële werkkamer in het Witte Huis. Obama draagt traditionele islamitische kleding: djellaba, mutsje, sandalen. Zijn vrouw Michelle heeft camouflagekleding en legerkistjes aan en draagt een mitrailleur over haar schouders. De twee geven elkaar met hun vuisten de vijf voor een open haard waarin de Amerikaanse vlag ligt te branden. Boven de schouw hangt een portret van Osama bin Laden.

Volgens The New Yorker is de cartoon overduidelijk een parodie op de kritiek van sommige rechtse politieke tegenstanders van Obama, die hem proberen zwart te maken, bijvoorbeeld door hem in verband te brengen met moslimfundamentalisme. In een verklaring die maandag werd uitgebracht zei The New Yorker: "De brandende vlag, de radicaal-nationalistische en islamitische kleding, die vuisten, dat portret aan de muur - allemaal staan ze wel voor een bepaalde aanval. Satire is nu eenmaal onderdeel van wat wij doen, en de bedoeling ervan is dingen in de openbaarheid te brengen, om een spiegel voor te houden aan bevooroordeeldheid, hatelijkheid en absurditeit."

Het campagneteam van Obama kan er niet om lachen. Woordvoerder Bill Burton: "De meeste lezers zullen de afbeelding beschouwen als smakeloos en beledigend. En wij zijn het daarmee eens." Ook het campagneteam van Obama's Republikeinse tegenstrever John McCain heeft de cartoon veroordeeld. Het team noemde de cover 'smakeloos en beledigend'.

Het links georiënteerde weblog The Huffington Post schrijft: "Iedereen die geprobeerd heeft Obama af te schilderen als een moslim, iedereen die getracht heeft Michelle neer te zetten als een bozige, geniepige revolutionair die eropuit is de blanke man te grazen te nemen, iedereen die ooit aan hun vaderlandslievendheid heeft getwijfeld - hier is jullie afbeelding."