Tour: Geel krijgt nieuwe eigenaar op Hautacam

Leonardo Piepoli heeft de Pyreneeënrit naar Hautacam gewonnen. De renner van Saunier Duval was op de berg van de buitencategorie de beste. In het algemeen klassement raakte Kim Kirchen het geel kwijt.

Morgen is de rustdag in de Tour de France, vandaag moesten nog twee bergen worden bedwongen. De eerste was de roemruchte Col du Tourmalet, de finish lag boven op de Hautacam. Zoals verwacht ging er al vroeg in de etappe, die begon in Pau, een groepje renners ervandoor. Onder hen ook groene trui drager Oscar Freire die onderweg punten pakte voor zijn trui. Bij het begin van de beklimming van de Tourmalet hadden de ontsnappers 9’44” minuten voorsprong op het peloton. Rémy Di Gregorio kwam als eerste boven op de Tourmalet voor Jérémy Roy, Hubert Dupont en Leonardo Duque, drie renners die overbleven van de oorspronkelijk groep vluchters. Onder aanvoering van de CSC-ploeg werden er diverse renners afgereden in het volgende peloton. Ondermeer Haimar Zubeldia, Alejandro Valverde en Damiano Cunego konden het tempo niet bijhouden. Kim Kirchen, Dennis Menchov en Cadel Evans konden dat wel. Het sterk uitgedunde peloton, bestaande uit veertien man, kwam 5’45” minuten later de 2115 meter hoge top over.

Een lange afdaling naar de voet van de Hautacam volgde, de voorsprong van Di Gregorio smolt daarin snel weg. De achtervolgers onder aanvoering van Fabian Cancellara en Jens Voight (beide CSC) wisten bovendien te voorkomen dat concurrenten, zoals Valverde, van achteren konden bijsluiten. Met slechts 43 seconden voorsprong begon de Fransman aan de klim. Op iets minder dan twaalf kilometer maakte Fränck Schleck een einde aan de vlucht van Di Gregorio. Diverse aanvallen volgden, de eerste succesvolle kwam op naam van Fränck Schleck, Leonardo Piepoli en Vladimir Efimkin konden volgen. Juan Cobo Acebo en Bernhard Kohl konden ook aansluiten. Daarachter reden nog Menchov, Carlos Sastre en Evans. Cobo, Piepoli en Schleck vochten ondertussen om de dagzege. De twee ploeggenoten reden alleen naar de meet nadat Schleck moest lossen. Piepoli mocht de etappe winnen voor Cobo. Schleck werd op 27 seconden derde. Cadel Evans veroverde het geel en hield daarbij één seconde over op Franck Schlek.

Voor alle uitslagen kijk je op de FOK!sport Tour de France-site!