Lange celstraf voor moord op ex-schoonouders

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag achttien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd aan de 41-jarige Michiel de G. voor de moord op zijn ex-schoonouders. Daarmee deed de rechtbank drie jaar cel bovenop de eis die de officier van justitie twee weken geleden uitsprak.

Volgens de rechtbank pleegde de man uit Naaldwijk vorig jaar op 2 november de dubbele moord op de ouders van zijn voormalige echtgenote, omdat hij de afwikkeling van de scheiding niet kon verkroppen. Hij zag vooral zijn ex-schoonvader als de kwade genius achter de problemen.

G. heeft zichzelf kort na de moord aangegeven bij de politie. Hij zei dat hij in paniek op de man en de vrouw had geschoten. Van die paniek blijkt echter niets, meent de rechtbank. De man heeft minstens tien of elf keer geschoten, zo is uit forensisch onderzoek gebleken. Volgens de rechters staat vast dat hij dat van dichtbij en gericht heeft gedaan en niet in het wilde weg.

De amateurschutter uit Naaldwijk heeft ook niet in een opwelling gehandeld, zoals hij zelf zegt. Hij heeft, nadat hij een brief van zijn ex had ontvangen, zijn twee vuurwapens geladen en is naar het huis van zijn schoonouders gefietst.

Daar heeft hij eerst een paar minuten met zijn voormalige schoonmoeder gezeten, tot ook de oud-schoonvader de kamer binnenkwam. Na een korte woordenwisseling trok G. een wapen en schoot hij beide personen dood.

Na psychisch onderzoek is G. verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Voor de rechtbank is dat echter geen belemmering om naast tbs met dwangverpleging een hogere straf op te leggen dan het Openbaar Ministerie (OM) wilde.