Asteroïde morgen 'dichtbij' aarde

Morgen scheert de dubbel-asteroïde 2008 BT18 'rakelings' langs de aarde. De afstand bedraagt al snel zes maal de afstand van de aarde tot de maan, maar in kosmische termen vindt er op een haar na een botsing plaats. De rotsblokken met een diameter van 200 en 600 meter, vliegen met 45.000 kilometer per uur voorbij en bereiken rond 17.00 uur de korste afstand tot de aarde; 0,0153 astronomische eenheden, oftewel 2,29 miljoen kilometer.

Wetenschappers ontdekten de asteroïde afgelopen januari. Aanvankelijk dacht men dat het om een enkel object ging, maar vorige week werd duidelijk dat het een dubbele asteroïde betreft. Voor de sterrenkundigen is het goed nieuws dat de twee rotsblokken zo dichtbij komen, want dat geeft hen de mogelijkheid om ze beter te bestuderen. Daarbij wil men onder andere ideeën opdoen met betrekking tot het kunnen afweren van objecten die te dicht bij de aarde in de buurt komen of mogelijk op ramkoers liggen. Met behulp van radiotelescopen zal de massa en het materiaal waaruit de asteroïden bestaan in kaart brengen.

Een op de zes asteroïden die dicht langs de aarde scheert, is een zogenamde dubbel-asteroïde. Bijna altijd gaat het om een groot object met een kleine begeleider. Onlangs hebben wetenschappers een theorie ontwikkeld hoe dubbele asteroïden kunnen ontstaan. De straling van de zon zou een grote rol spelen bij het opsplitsen van één grote asteroïde in twee kleinere. Het constante opwarmen en afkoelen zou uiteindelijk leiden tot de opdeling.

Bekijk hier hoe dicht de asteroïden langs de aarde zullen scheren.