Dikkerds moeten dagboek bijhouden

Vele diëten ten spijt, slagen de meesten er maar niet in om het afslanken vol te houden. Maar nu blijkt er een manier te zijn om wel de dalende lijn voort te zetten. Het bijhouden van een dagboek zou namelijk het ei van Columbus zijn.

In de kaskraker 'Bridget Jones's Diary' hield de mollige Bridget al een dagboek bij over onder andere haar eetgewoonten. Elke taartpunt en iedere glas wijn werd beschreven. Ze kreeg met dit overdreven gedoe de lachers op de hand, maar nu blijkt er zeker een kern van waarheid in te zitten. Wetenschappers, verbonden aan het Kaiser Permanente Center for Health Research in Portland, in de Amerikaanse staat Oregon, hebben namelijk ontdekt dat het opschrijven van de tafelmanieren daadwerkelijk tot mindering leidt.

Tientallen proefpersonen werden het afgelopen halfjaar door de onderzoekers gevolgd. Hun werd gevraagd die hele periode minder vet te eten, maar juist veel groenten en fruit. Ook moesten de arme proefkonijnen elke week drie uur bewegen. Na die zes maanden afzien bleken zij ruim vijf kilo te zijn afgevallen.

Het opmerkelijke vonden de onderzoekers dat dit gewicht niet gelijkmatig was verdeeld. Deelnemers die zich namelijk uitsluitend aan het dieet hielden, waren nog geen vier kilo kwijtgeraakt. De proefpersonen die op verzoek van de wetenschappers ook een soort voedseldagboek hadden bijgehouden, bleken maar liefst tweemaal zoveel te zijn afgevallen.

Onderzoeksleider dr. Victor Stevens vindt het "opschrijven van alles wat je eet en drinkt inderdaad een zeer krachtige techniek bij de strijd tegen overgewicht. Het helpt mensen om te zien waar de extra calorieën vandaan komen."

 

Dik wijf in lingerie
Wie schrijft, die blijft...