'China helpt Sudan aan wapens'

De Chinezen steunen de Sudanese overheid op militair gebied. Een journalist van de Britse zender BBC trof in de door burgeroorlog verscheurde regio Darfur wapens van Chinese makelij aan, die in 2005 naar Sudan waren verscheept. Dat blijkt vandaag uit het televisieprogramma Panorama.

Tegen Sudan geldt een wapenembargo van de Verenigde Naties. Dat houdt in dat alle VN-landen moeten zorgen dat hun wapens niet in handen van Sudan vallen. De twee met wapens gevulde trucks die de BBC heeft gesignaleerd, zijn door de rebellen van de Sudanese overheid gestolen.

De vrachtwagens maken deel uit van een konvooi van 212 legerwagens dat al eerder vanuit China Sudan binnengesmokkeld was. De VN probeerde de wagens te vinden, maar kon deze niet traceren.

Volgens de BBC levert China ook gevechtsvliegtuigen aan de Sudanese regering. Deze zouden in 2003 zijn afgeleverd, voor het ingaan van het wapenembargo. Volgens een bron van de Britse zender zou China nog steeds Sudanezen trainen om de vliegtuigen te kunnen besturen. Dat zou wel een overtreding van het embargo inhouden.

China wilde niet reageren op het verhaal van de BBC. Eerder beschuldigde mensenrechtenorganisatie Amnesty China ook van het leveren van wapens aan Sudan.