Veto tegen sancties Zimbabwe

Gisteren hebben Rusland en China hun vetorecht in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gebruikt om te voorkomen dat er sancties komen tegen Zimbabwe. Eerder had Rusland zich op de G8-top nog uitgesproken voor financiële en andere maatregelen tegen Zimbabwe.

Naast China en Rusland hebben alleen Zuid-Afrika, Libië en Vietnam zich uitgesproken tegen het voorstel van de Verenigde Staten om Robert Mugabe en zijn 13-koppige regering een internationaal reisverbod op te leggen. Indonesië stemde blanco. De Amerikanen pleitten ook nog voor een wapenembargo tegen Zimbabwe.

Vanuit andere landen van de G8 is er al kritisch gereageerd op Ruslands ommekeer. ''Voor de bevolking van Zimbabwe is het onbegrijpelijk dat Rusland, dat zich enige dagen terug op de G8-top nog uitsprak voor harde maatregelen, nu juist deze beslissende resolutie verworpen heeft'', aldus David Miliband, de Engelse minister van Buitenlandse zaken.

De Russen verweren zich door er op te wijzen dat het hier een binnenlandse situatie betreft die de internationale veiligheid niet in gevaar brengt. ''We hebben weer een heel duidelijke poging gezien van de raad om haar invloed ook buiten de internationale vrede en veiligheid te strekken'', meldde de Russische VN-ambassadeur Vitaly Churkin.

Robert Mugabe wist de Zimbabwaanse verkiezingen door middel van fraude en intimidatie te winnen. Het land heeft een inflatie van, naar schatting, 355.000 procent en de gezondheid van 5,1 miljoen inwoners worden bedreigd door de voedselcrisis in het land dat eens de graanschuur van Afrika was.

Robert Mugabe
Nog steeds welkom in Rusland en China