'Werkgevers misbruiken bijstandsgerechtigden'

De regeling waarbij bedrijven twee jaar lang - gratis - gebruik kunnen maken van bijstandtrekkers, wordt op grote schaal misbruikt. Dat schrijft het Nederlands Dagblad vandaag. Bijstandsgerechtigden kunnen worden verplicht met behoud van uitkering te gaan werken. De bedoeling is dat ze arbeidsritme opdoen en doorgroeien naar een normale baan.

Werkgevers zetten  bijstandstrekkers echter in voor reguliere banen en blijken ze na twee jaar geen baan aan te bieden, maar naar huis te sturen. Voor hen in de plaats komt dan weer een verse bijstandsgerechtigde.  Directeur Hans Zuiver van de welzijnsstichting Combiwel, die  tientallen bijstandsgerechtigden in dienst heeft, erkent ruiterlijk deze handelswijze: ''Veel van deze mensen zijn geen CAO-loon waard. Zolang dat niet verandert, is het voor een werkgever interessanter nieuwe gratis mensen binnen te halen.'' 

Sommige instellingen hebben zelfs meer bijstandsgerechtigden in dienst dan betaalde krachten. Zoals de stichting Varkens in Nood waar er meerderen werkzaam zijn als publieksvoorlichter. ''Zij zijn gratis. Hier betaalde krachten op zetten, loont niet'', zo luidt het commentaar van de stichting.

Verder blijkt dat re-integratiebedrijven bijstandstrekkers  tegen een scherp tarief verhuren aan commerciële bedrijven.   Daar worden ze ingezet als verkoper, cateringmedewerker, kleuterleidster, receptionist of planner.

Vakcentrale FNV spreekt schande van de praktijken: ''Dit is misbruik maken van bijstandsgerechtigden.''  SP en GroenLinks maken zich er ook boos over. De partijen spreken respectievelijk van ''uitbuiting'' en ''misselijke praktijken'' waar paal en perk aan moet worden gesteld.  Volgens GroenLinks haalt iedereen hier het maximale uit de regeling maar worden ondertussen bijstandgerechtigden nauwelijks geholpen.

Met dank aan john6 voor de submit.