Shakespeare-boek uit 1623 weer terecht

Een vier eeuwen oud boek met toneelstukken van William Shakespeare dat tien jaar geleden werd gestolen, is weer terecht. Een man kwam er onlangs mee aanzetten bij een bibliotheek in Washington. Hij beweerde het boek, dat een waarde van vijftien miljoen pond heeft, te hebben gekocht op Cuba en wilde van de bibliotheek weten of het authentiek was.

De Britse politie maakte vrijdag bekend de man donderdag in Durham in het noordoosten van Engeland te hebben opgepakt op verdenking van diefstal van het in 1623 uitgegeven boek. De bibliotheek in Washington had de man gevraagd het boek achter te laten, ontdekte dat het was gestolen en schakelde de FBI in.

Het gaat volgens wetenschappers om een van de belangrijkste gedrukte boeken in de Engelse taal. Samen met zes andere eeuwenoude manuscripten en boeken werd het Shakespeare-boek in 1998 ontvreemd uit de bibliotheek van de Universiteit van Durham.

Het boek werd zeven jaar na de dood van Shakespeare gepubliceerd en is het eerste verzamelwerk van zijn toneelstukken. Ongeveer 750 exemplaren werden ervan gedrukt, waarvan ongeveer een derde nog bestaat. Er zijn nog ongeveer veertig compleet intacte exemplaren, die zich vooral in museums en andere openbare verzamelingen bevinden.

John Cosam, een voormalige bisschop van Durham, kocht het bewuste exemplaar. Het bevond zich sinds 1669 in de collectie van de bibliotheek die hij in dat jaar opende in Durham.