Afgebroken kraan R'dam was nieuw

De bouwkraan die gisteren afbrak bij de in aanbouw zijnde Parktoren in Rotterdam, was nog geen jaar oud. Vorig jaar augustus werd de kraan speciaal aangeschaft voor het project. De 37-jarige machinist van de kraan kwam gisteren om het leven toen hij uit de cabine sprong en op het dak van de flat belandde.

De hijskraan werd vorig jaar uit Duitsland geïmporteerd en met zogenaamde instortankers aan het gebouw vastgemaakt. Er was van tevoren berekend dat de capaciteit van de kraan ruim voldoende was voor de klus. Het gevaarte kon veertien ton 95 meter hoog hijsen. Aannemer Joop Steenbrugge snapt niet wat de oorzaak van het afbreken kan zijn: "We zijn er allemaal kapot van. Gloednieuw. Zoveel keuringen en veiligheidseisen. Dat kan het allemaal niet geweest zijn. Maar wat dan wel?"

De arbeidsinspectie heeft naar aanleiding van het afbreken van de kraan en het dodelijke ongeval direct een onderzoek ingesteld naar de exacte oorzaak. Waarschijnlijk duurt het enkele weken voordat die bekend is. Ook het bepalen van de omvang van de schade zal even duren. Eerst moet alles worden opgeruimd volgens schade-expert Ruud Boxman.

Het gebeurt zelden in ons land dat er een ongeval met een kraan plaastvindt. Vorig jaar waaide een bouwkraan in Utrecht om, waarbij zes gewonden vielen. In 2003 kwam een man om het leven toen eveneens in Rotterdam een kraan omviel.

Met dank aan DJMO voor de submit