OM in beroep in gijzelingszaak Almelo

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de verlenging van de voorlopige hechtenis van de man die vorige maand vijf mensen gijzelde in het gemeentehuis van Almelo. Dat heeft een woordvoerder vrijdag laten weten.

De rechtbank in Almelo bepaalde vorige week woensdag dat Ahmet O. minimaal nog drie maanden vast blijft zitten voor gijzeling, brandstichting, wapenbezit en bedreiging van een wethouder. Het OM wil echter dat de verlenging van zijn voorlopige hechtenis ook geldt voor poging tot moord dan wel doodslag.

Het OM stelt dat er voldoende aanwijzingen zijn om te spreken van poging tot moord of doodslag op twee wethouders, Bert Kuiper en Anthon Sjoers. De vergrijpen waarvoor de verdachte nu vastzit, staan te boek als veel lichter dan poging moord en doodslag, licht de woordvoerder toe. Het OM zegt poging tot moord dan wel doodslag hoe dan ook op de uiteindelijke tenlastelegging te zetten.

Ahmet O. stormde op 16 juni het gemeentehuis van Almelo binnen waar hij vijf man gijzelde, onder wie wethouder Bert Kuiper. Vlak daarvoor had hij zijn eigen restaurant in brand gestoken. Aan het eind van de middag gaf hij zichzelf over. De gijzelaars bleven ongedeerd.

Het OM stelde vorige week dat de man twee geladen vuurwapens bij zich droeg. Deze zouden pas kort voor afloop van de gijzeling zijn ontladen. Het OM is terughoudend met verdere mededelingen en wijst daarbij op het lopende onderzoek.