Laatste spaceshuttlevlucht in 2010

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft de laatste vlucht met een spaceshuttle gepland voor 31 mei 2010. Dit betekent niet dat er na die datum geen ruimtereizen meer plaatsvinden, maar wel dat de spaceshuttle uit de roulatie wordt genomen. De opvolger is de Orion, die veel weg heeft van de vroegere Apollo raketten.

Aanvankelijk stond de laatste vlucht gepland voor een aantal maanden later in 2010. Tot en met de laatste vlucht, staan er nog 10 ruimtereizen op het programma. Twee nog dit jaar, vijf volgend jaar en nog eens drie voor in 2010. Alle vluchten zullen het internationale ruimtestation ISS als eindbestemming hebben, waar de astronauten de komende jaren het station verder uitbouwen.

In tegenstelling tot de Apollo raketten, gaan de spaceshuttles meer dan een keer mee. In totaal zijn er vijf 'ruimtewaardige' spaceshuttles gebouwd, waarvan de eerste -de Columbia - in 1981 de ruimte inging. Momenteel zijn er nog drie over; de Discovery , Atlantis en Endeavour . De twee andere shuttles gingen verloren. De Challenger ontplofte kort na de lancering in 1986 en de Columbia verongelukte in 2003 tijdens de terugkeer naar de aarde.

In 2014 moeten de Orion-raketten klaar zijn. Tot die tijd zullen Sojoez-raketten van Russische makelij de astronauten naar ISS brengen.