PKK zet Duitsland met gijzelaars onder druk

De PKK laat drie Duitse bergbeklimmers pas vrij als Berlijn zijn verbod op de Koerdische afscheidingsbeweging opheft.

Een PKK-woordvoerder zei donderdag dat de Duitse regering haar beleid tegenover de PKK moet wijzigen. De Duitse regering moet de PKK niet langer behandelen als een vijand, zei hij. De PKK is verboden in Duitsland en veronderstelde PKK-leden zijn er gearresteerd en berecht.

De Duitse minister van buitenlandse zaken, Frank-Walter Steinmeier, zei dat Duitsland zich niet laat afpersen. Hij riep op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de gijzelaars, die volgens de PKK in goede gezondheid zijn. De gijzelaars maakten deel uit van een groep van dertien Duitse klimmers. Ze werden dinsdagavond ontvoerd op de berg Ararat in het oosten van Turkije, dicht bij de grens met Armenië en Iran. Volgens de bijbel landde de ark van Noach op de Ararat toen het water van de zondvloed zakte.

De PKK liet in een verklaring aan het persbureau Firat weten geen vijandigheid te voelen jegens het Duitse volk. Ook werd in de verklaring geëist dat het Turkse leger zijn operaties tegen de PKK staakt.

De PKK strijdt al sinds 1984 voor autonomie in de Koerdische regio van Turkije. Sinds begin jaren negentig hebben de rebellen verscheidene buitenlandse toeristen en klimmers ontvoerd en weer vrijgelaten.