Mogelijk 2000 pinpassen gekopieerd door bende

Ongeveer tweeduizend mensen die vorige maand hebben gepind bij een tuincentrum in Heerenveen zijn mogelijk slachtoffer geworden van skimmers. De pinpasfraudeurs bouwden ongezien een betaalautomaat in de Friese vestiging van Bos Tuin en Dier om, waardoor pinpassen konden worden gekopieerd. Ongeveer tien mensen hebben tot nu toe aangifte gedaan, maar de politie houdt er volgens een woordvoerder rekening mee dat dit aantal nog verder oploopt.

Volgens bedrijfsleider René Grobben zijn bij ongeveer tweehonderd mensen bedragen tot vijftienhonderd euro afgeschreven vanuit Frankrijk en Roemenië. De gedupeerden krijgen het geld vergoed van hun bank. De verschillende banken hebben preventief een groot aantal bankpassen geblokkeerd. Grobben schat op basis van gegevens over het betalingsverkeer in de winkel dat dat er zo'n tweeduizend zijn.

Volgens de politie maakte de winkel gebruik van verouderde pinapparatuur. Het type pinautomaat moest uiterlijk voor juli vervangen zijn, maar de beheerder van het pinverkeer in Nederland, Currence, heeft in overleg met banken en op verzoek van ondernemers een maand extra tijd gegeven. Winkeliers werd verzocht de apparaten dagelijks te controleren op aanpassingen door skimmers.

Grobben erkent dat de winkel oude apparaten in huis had. Het tuincentrum had al nieuwe apparaten besteld, maar die waren nog niet geleverd. De oude apparaten zijn inmiddels allemaal met spoed vervangen. Volgens Grobben werden de pinapparaten, ook de bewuste aangepaste pinmachine, dagelijks gecontroleerd tijdens het opstarten van de kassa. "Er was simpelweg niets aan te zien", zegt hij. "Maar je gaat je naderhand natuurlijk wel afvragen of je het wel goed hebt gedaan."

De geblokkeerde pinpassen worden volgens Grobben snel vervangen door de banken. "Dat weten we omdat ook een aantal collega's is gedupeerd. Daarnaast kregen ze hun geld snel teruggestort."

Currence laat weten dat er nog een kleine tienduizend exemplaren van het oude pinapparaat in gebruik zijn. Per 1 augustus worden de niet vervangen apparaten afgesloten van het systeem.