Vast voedsel voor baby's bepleit

Baby's moeten enkele maanden na hun geboorte naast borstvoeding ook koemelk en vast voedsel krijgen. Dan zijn ze in hun eerste twee levensjaren beter bestand tegen voedselallergieën en eczeem. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit Maastricht deze maand in een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Pediatrics.


Juist de combinatie van moedermelk en koemelk maakt de zuigelingen weerbaar tegen allergieën, concluderen de onderzoekers. "Moeders moeten wat ons betreft gewoon zo lang mogelijk doorgaan met borstvoeding", licht onderzoeker Carel Thijs woensdag toe. "Juist omdat die melk een beschermende werking heeft, kunnen de baby's weerstand opbouwen tegen gewone melk en vast voedsel."

De onderzoekers hielden het eetpatroon van bijna drieduizend zuigelingen in de gaten en controleerden hen op huidallergie en eczeem. Thijs benadrukt dat een uitgebreid babydieet van koemelk en vast voedsel prima kan worden gecombineerd met borstvoeding. "Als bijvoeding zou koemelk en vast voedsel na enkele maanden heel goed kunnen. Het risico op allergieën en eczeem zonder deze bijvoeding neemt na zes maanden toe."