HRW: Iran moet ophangen kinderen stoppen

Iran moet onmiddellijk stoppen met het ophangen van minderjarigen en die praktijk, zoals beloofd, ook verbieden. Dit heeft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) gezegd.

In totaal hebben 24 mensenrechtenorganisaties de noodklok geluid, omdat Iran ondanks eerdere toezeggingen doorgaat met het executeren van kinderen. Voor deze zomer staan nog vier ophangingen gepland van kinderen. Het gaat in alle vier gevallen om tieners die zijn veroordeeld wegens moord. Volgens HRW zitten er in Iran in totaal zo'n honderdveertig minderjarigen te wachten op voltrekking van hun doodvonnis. Het echte aantal zou wel eens veel hoger kunnen liggen. Volledige cijfers zijn niet beschikbaar.

Vorige maand nog werd een 16-jarige jongen opgehangen. Het misdrijf waarvoor hij werd gestraft, pleegde hij toen hij 14 jaar was.

Volgens een woordvoerder van de Iraanse justitie komen de executies 'bijna niet meer voor'. Bovendien zou de Iraanse regering werken aan wetgeving die de doodstraf voor minderjarigen moet afschaffen. Er ligt inderdaad een wetsvoorstel bij het Iraanse parlement, maar dat moet nog worden aangenomen.

Volgens de nu geldende wet is het aan de familie van het slachtoffer om te bepalen of een ter dood veroordeelde wordt opgehangen of dat er in plaats daarvan een schadevergoeding wordt geëist.

In Iran kunnen jongens vanaf 15 jaar de doodstraf krijgen. Meisjes kunnen worden opgehangen vanaf hun 9e.