Wasberen verwoesten Ardennen

De oprukkende wasberen, die in Noord-Nederland veel eieren van weidevogels oppeuzelen, trekken ook een verwoestend spoor door de Belgische Ardennen.

''Het wordt erger en erger, want er komen er steeds meer bij'', zegt bioloog Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek vandaag in de Vlaamse krant De Morgen. ''In de Ardennen zitten er al zeker honderden tot zelfs duizenden.''

De wasberen richten veel schade aan in de natuur. Ze eten vogeleieren op de grond en in bomen, maar ook eekhoorns en vogels. De van oorsprong Amerikaanse dieren kunnen spoelwormen dragen, die hersenschade kunnen veroorzaken bij kinderen.

Het overgrote deel van de wasberen in Nederland en België stamt af van populaties uit Duitsland. Daar zijn de van oorsprong uit Noord-Amerika afkomstige pelsdieren vlak voor de Tweede Wereldoorlog uitgezet in opdracht van nazi-kopstuk Rudolf Hess. Hij vond het wel interessant om op de beesten te jagen. 

Inmiddels leven er meer dan een miljoen in Duitsland. Veel van die dieren trekken de laatste paar jaar westwaarts. Niet alleen in België duiken ze op, maar ook in Nederland, Luxemburg en Oost-Frankrijk.

Andere wasberen belanden in de natuur omdat particulieren die de beestjes zat zijn, ze daar dumpen.

Veelvraat