Tuincentrum in fout met doodziek konijn

In het Vlaardingse tuincentrum Staelduinse Bosch is een klacht binnen gekomen over de verwaarlozing van een konijntje. De winkel heeft inmiddels een proces-verbaal gekregen van de inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). Justitie beslist of er tot vervolging van het tuincentrum wordt overgegaan.

Nel Staalman, klant van het tuincentrum, trof op de dierenafdeling een ziek konijntje aan. Het beestje was doodziek en smerig van de diarree. Toen zij een verkoopster wees op het zieke konijntje meldde deze dat dit bekend was en dat het die ochtend al zo was. Het konijntje woog nog maar 400 gram. Toen de Vlaardingse het beestje kocht om het thuis liefdevol te verzorgen, kwam het de dag daarna te overlijden.

Het tuincentrum heeft al maatregelen genomen tegen de medewerkster die het zieke beestje verkocht. Zij is op staande voet ontslagen. Op de aankoopbon had zij geschreven dat het konijn ziek was en dat de klant een nieuw konijn uit mocht kiezen als het beestje dood zou gaan. De LID meldt dat het tuincentrum het konijntje niet de zorg heeft gegeven die nodig was. Het konijntje dat Staalman kocht was zwaar verwaarloosd, uitgedroogd en sterk vermagerd.

"Ik kwam naar het tuincentrum voor wat planten en ging met een ziek konijntje naar huis. Ik heb het kleine hummeltje maar gekocht om haar in elk geval in een liefdevollere omgeving te laten sterven, maar toch ook met een beetje hoop het in leven te kunnen houden. Ik heb haar daarom Hope genoemd", vertelt Staalman. Bedrijfsleider John Achterberg van het tuincentrum is met stomheid geslagen. "Als een beestje ziek is mag het absoluut niet verkocht worden. We hebben in ons tuincentrum een quarantaineafdeling waar ze in zo'n geval geplaatst kunnen worden." De wijze waarop de verkoopster heeft gehandeld is volgens hem dan ook een uitzondering op de regel.