Imam Budak weer aan de slag bij InHolland

Imam Bahauddin Budak is weer in genade gevallen bij de Hogeschool InHolland.  De imam die verbonden is aan de lerarenopleiding islamgodsdienst, een tweedegraadsopleiding in Amsterdam, werd op non-actief gezet nadat hij een omstreden advies had gegeven op internet aan een Turks meisje dat verkracht was door haar neef. Hogeschool InHolland wilde hem vanwege dat advies zelfs ontslaan.

In een verzoenend gesprek heeft Budak nu zijn spijt betuigd waarna de onderwijsinstelling de ontslagprocedure introk. Dat bevestigt directeur van InHolland Amsterdam/Diemen Cor de Raadt vandaag.

Budak gaf via de site van de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO) het verkrachte meisje onder meer het advies dat ze de dader  kon vergeven en geen aangifte te doen. ''Je kunt hem vergeven en afspreken dat dit nooit meer gebeurt. Dit is natuurlijk het moeilijkste wat je kunt doen.'' InHolland was vooral ontzet over deze optie omdat volgens de school een aangifte voor de hand ligt bij een misdrijf in Nederland.

De imam heeft in een gesprek met De Raadt en Geert Dales (voorzitter van het college van bestuur) erkend dat hij zijn advies beter in de Nederlandse context had moeten plaatsen. Budak is wel gestopt met zijn islamitische adviezen op de site van NIO. Hij heeft geconcludeerd dat het niet goed te combineren valt met zijn werk voor de hogeschool.

Vorige maand namen de vrouwen van de Turkse religieuze beweging Milli Görüs Nederland het nog op de imam.  Volgens hen was het advies van Budak ''gepast''.