Radboud negeert kort geding publicatie chipkaart

De Radboud Universiteit Nijmegen trekt zich niets aan van een kort geding dat de producent van de OV-chipkaart maandag heeft aangespannen tegen de universiteit. Volgens het Radboud wil producent NXP dat de universiteit een publicatie over de tekortkomingen van de chipkaart terugtrekt. NXP zou ook andere uitlatingen over de vervanger van de strippenkaart willen laten verbieden.

De universiteit acht een publicatieverbod in strijd met de academische vrijheid van onderzoek en laat maandag weten het kort geding met vertrouwen af te wachten. Eerder dit jaar maakte de Radboud Universiteit bekend dat onderzoekers de chipkaart gekraakt hadden. Daarmee werd vooruitgelopen op de wetenschappelijke publicatie die in oktober op een congres in Spanje gepresenteerd moet worden. Naar eigen zeggen deed de universiteit dat om de producent en het ministerie van Verkeer tijd te geven orde op zaken te stellen. Daarom zouden verdere details bewust nog niet zijn prijsgegeven.

Eind vorige maand riep staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) het Radboud nog op om geen gevoelige informatie openbaar te maken waarmee grootschalig misbruik van de OV-chipkaart mogelijk zou worden. Daardoor zou het voor iedereen die zelfs maar een beetje verstand heeft van de materie mogelijk worden software te maken om de kaart te kraken.

Tijdens een debat met de Tweede Kamer zei Huizinga ervan uit te gaan dat een 'gerenommeerde instelling' als de Radboud Universiteit zijn 'maatschappelijke verantwoordelijkheid' neemt en zoiets niet doet. De universiteit stelt maandag juist dat het niet publiceren van het onderzoek 'maatschappelijk ongewenst' zou zijn.