VS ontwikkelen taserband voor vliegtuigpassagiers

In Amerika is het Department of Homeland Security (ministerie van Veiligheidszaken) bezig met het ontwikkelen met een band die wellicht verplicht gedragen zal moeten worden door elke vliegtuigpassagier, vanaf het inchecken tot het uitstappen. De band zal dienen als vervanging van het ticket en de boarding pass.

Dit zou weinig nieuws zijn, ware het niet dat de armband ook een paar interessante nieuwe gadgets bevat, ontwikkeld door de technici van het Department of Homeland Security: elektronica waarin de persoonlijke gegevens van de drager zijn opgeslagen, een GPS-tracker waardoor altijd de plaats van de drager bekend is, en een taser, een wapen waardoor de drager een elektrische schok toegediend kan krijgen die zo sterk is dat hij voor enkele minuten volkomen uitgeschakeld is. Vliegtuigpersoneel kan deze taser in werking stellen als een passagier naar hun oordeel een bedreiging vormt voor de veiligheid.

De zogenaamde 'Safety Bracelet' is nu nog in het stadium van onderzoek en ontwikkeling door het Department of Homeland Security, maar wordt door Amerikaanse burgerrechten bewegingen als de ACLU opgevat als een afschrikwekkend teken van de koers die de Amerikaanse federale overheid kiest in het privacy-versus-veiligheids debat.

Een promotiefilmpje van de "Safety Bracelet" vind je hier. (spoel door naar 3'20 voor de relevante informatie)

Met dank aan Leef voor de vertaling en de submit.