Meerpersoonscel blijft ondanks kritiek bestaan

Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) blijft meerdere gevangenen in één cel plaatsen, ook nu er geen tekort aan cellen meer is. Ze verwerpt de kritiek van een van haar adviesraden dat de kans groot is dat gedetineerden ten onrechte in een meerpersoonscel belanden.

Albayrak beschouwt het gebruik van meerpersoonscellen als een reguliere en volwaardige vorm van detentie. Het is volgens haar nodig om de celcapaciteit flexibel te kunnen inzetten en om gedetineerden zoveel mogelijk te kunnen plaatsen in de regio waar de vervolging plaatsvindt of waar ze na hun detentie naar terugkeren.

Ongeveer 1500 cellen zijn op dit moment geschikt om er afhankelijk van de ruimte twee tot zes mensen in te plaatsen. Bij volledig gebruik bieden ze plaats aan 4200 gedetineerden. Meerpersoonscellen werden in 2004 ingevoerd als noodmaatregel wegens cellentekort. Het huidige kabinet wil geld besparen door het aantal meerpersoonscellen fors uit te breiden, zowel in bestaande gevangenissen als in nieuwbouw.

De Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) stelde eerder dit jaar in een zeer kritisch rapport dat gevangenen te makkelijk en te snel met anderen inéén cel worden geplaatst. Dat levert spanningen op. Veel gedetineerden voelen zich onveilig en sommigen krijgen te maken met agressie en seksuele intimidatie, aldus de Raad.

De staatssecretaris verwerpt de kritiek, zo heeft ze vandaag in een reactie aan de Tweede Kamer geschreven. Ze wijst erop dat via een screeningsprocedure wordt bepaald of iemand geschikt is om de cel met anderen te delen. De gevangenisdirecteur kijkt daarbij naar de gezondheidstoestand, de achtergrond van het gepleegde delict en eventuele verslavings- of gedragsproblemen.

De Inspectie voor de Sanctietoepassing krijgt over het gebruik van meerpersoonscellen meer tevreden geluiden binnen dan problemen, meldt Albayrak. Ze kondigt aan dat vanaf eind volgend jaar de beoordeling bij binnenkomst verder wordt verbeterd.

Ook laat ze de mogelijkheid onderzoeken om het activiteitenrooster zo vorm te geven dat gevangenen op meerpersoonscellen om de beurt uit de cel zijn. Verder wordt bekeken of het mogelijk is gedetineerden te betrekken bij de keuze voor een celgenoot.