'Woede over schrappen treintoiletten'

De Nederlandse Spoorwegen en ProRail zijn van plan om het aantal toiletten in treinen en op stations flink te verminderen. Volgens de NS worden de toiletten te weinig gebruikt en levert het schrappen vier extra zitplaatsen op. Het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov) eist dat de verantwoordelijke minister de NS verbiedt het aantal toiletten te verminderen.

De NS wil in de nieuwe stoptreinen geen wc's meer laten inbouwen. Ook op nieuwe stations, zoals Amsterdam Holendrecht, komen geen toiletten. Volgens de directeur van de NS-klantenservice heeft de nationale vervoerder te maken met vernielingen en vervuiling. De consumentenorganisaties hebben er geen goed woord voor over. "Zonder overleg heeft de NS ook in dubbeldekstreinen met de groene bankjes nagenoeg alle toiletten afgesloten. In de hele trein is soms maar een toilet beschikbaar en vaak is zo'n wc ook nog defect."

Consumentenorganisaties ontvangen ook veel klachten van reizigers over het afnemen van het aantal wc's. Bovendien is het volgens Rikus Stiphorst, woordvoerder namens de consumentenorganisaties, in strijd met de wet. Het openbaar vervoer moet namelijk voor iedereen toegankelijk zijn, maar voor mensen met een zwakke blaas is het dat straks niet meer. "De spoorsector heeft dus weer eens niet nagedacht. Op stations waar treinen mét toilet stoppen zijn wc's. Op stations waar treinen zonder toilet stoppen kun je als reiziger voor het lenigen van je sanitaire nood dus niet terecht. Dit is echt schandalig", aldus Stiphorst.