Wimbledon: Langste finale ooit

Rafael Nadal heeft zijn eerste Wimbledontitel gewonnen. Hij klopte in een bijna vijf uur durende thriller vijfvoudig kampioen Roger Federer.

Nadal klopte in de langste Wimbledonfinale ooit Federer in vijf sets: 6-4, 6-4, 6-7, 6-7, 9-7. In een partij, die twee keer onderbroken werd door de regen, vochten de twee beste tennissers van de wereld een legendarisch duel uit.

De eerste set ging dankzij een vroege break met 6-4 naar Nadal. In de tweede set kwam Federer met 4-1 voor, maar Nadal won vervolgens vijf games op rij en pakte zo een 2-0 voorsprong in sets. De derde set ging vervolgens in tiebreak na Federer, vooral dankzij sterk serveren.

In de vierde set wisten beide spelers elkaar niet te breken, waardoor een tiebreak de beslissing moest brengen. Daarin kwam Nadal 5-2 voor, maar hij gaf die voorsprong weer weg. Ook twee matchpoints werden door de Spanjaard niet benut, waardoor Federer er een vijfde set uitsleepte.

In de vijfde set had vooral Federer het lastig op zijn eigen servicegames. Hij overleefde zelfs enkele breakpunten op 6-5. Op 7-7 wist Nadal uiteindelijk de Zwitser te breken. In zijn eigen servicegame maakte hij het vervolgens af.

Het betekende voor Federer een einde aan een reeks van 65 overwinningen op gras. Nadal is de eerste speler sinds Bjorn Borg die in één jaar zowel Roland Garros als Wimbledon wint.

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!