Tekenplaag Turkije: al 27 doden

Teken hebben dit jaar in Turkije al het leven van 27 mensen geëist. De beestjes zijn besmet met een virus dat de Krim-Congo Hemorrhagische koorts veroorzaakt. Het virus is dodelijk en er bestaat geen medicijn voor, maar als de teek snel wordt verwijderd, kan het virus weinig schade aanrichten.

De teek van het geslacht Hyalomma komt met name voor in gebieden waar met pesticiden wordt gespoten. Het gaat om het oosten van Turkije, het gebied rond de Zwarte Zee, Anatolië en de provincies Tokat, Çorum, Yozgat, Samsun, Amasya en Sivas.

Wie gebeten is door een teek en besmet raakt met het virus, krijgt last van duizeligheid, spierpijn, koorts en braken. Ook contact met het bloed of weefsel van besmette knaagdieren en het drinken van ongepasteuriseerde melk kan een besmetting veroorzaken. Sinds de eerste uitbraak in 2002, zijn inmiddels 94 mensen overleden.

De onder Nederlanders populaire Turkse rivièra heeft niet te maken met de besmettelijke teek; er is dan ook geen negatief reisadvies. Meer informatie is te vinden op de website van het Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadviezen.