Dresden behoudt werelderfgoedstatus

De Duitse stad Dresden blijft voorlopig zijn status als werelderfgoed houden. De Verenigde Naties hebben deze beslissing genomen in de hoop dat de bouw van de Waldschlösserbrücke over de Elbe wordt afgeblazen. De brug, die de skyline van de stad geen goed zou doen, is al sinds 1996 een discussiepunt.

Twee jaar geleden tekende Unesco bezwaar aan tegen de plannen om een brug te bouwen die het centrum van de stad zou moeten verlossen van het drukke verkeer. 'Florence aan de Elbe', zoals Dresden door de barokke architectuur vaak wordt genoemd, dreigde daardoor van de werelderfgoedlijst te worden geschrapt . De gemeente kreeg al eerder uitstel om de plannen stop te zetten, omdat er toen juridische procedures liepen. Nu krijgt Dresden dus nogmaals uitstel om het gemeentebestuur uiteindelijk toch op andere gedachten te brengen.

De voorgenomen bouw leidt ook tot verzet bij milieubeschermers, vanwege een bijzonder soort vleermuis dat daar leeft. Een rechter besliste vorig jaar november dat de bouw door mag gaan, maar dat het verkeer met aangepaste snelheid zal moeten rijden tijdens de nachtelijke uren. Mocht Dresden van de lijst worden geschrapt, dan zou dat de eerste keer in de geschiedenis zijn dat een locatie zijn status als werelderfgoed verliest