Kamer wil onderzoek naar Turkse beweging

De SP en de VVD willen dat minister Ella Vogelaar (Integratie) onderzoek doet naar enkele Turkse organisaties die, al dan niet heimelijk, het gedachtegoed uitdragen van de omstreden islamitische prediker Fethullah Gülen.

Volgens kenners, die afgelopen avond in het tv-programma NOVA aan het woord kwamen, gaat het om een sektarische beweging die ook in Nederland vele duizenden aanhangers heeft. Gülen zou niet streven naar dialoog, maar naar islamisering van de samenleving. Aanhangers van de beweging zouden actief zijn in het onderwijs, de media en het bedrijfsleven. In scholen van de Fethullah Gülenbeweging zouden kinderen worden geïndoctrineerd.

De Turkse organisaties strijken in het kader van integratie enkele miljoenen euro's aan subsidies op terwijl het tegenovergestelde - segregatie - zou plaatsvinden. SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut en Halbe Zijlstra (VVD) vinden dat onwenselijk en pleiten voor een onderzoek en daarna eventueel stopzetting van subsidies. Zij krijgen daarin steun van de PvdA, waardoor een meerderheid ontstaat.