GroenLinks wil 'partij van de toekomst' zijn

GroenLinks moet zich voortaan profileren als de 'partij van de toekomst'. Dat staat in een vrijdag gepubliceerde nota die het partijbestuur heeft opgesteld op basis van een reeks debatten die GroenLinks het afgelopen jaar intern heeft gevoerd.

GroenLinks moet 'duidelijke prioriteiten kiezen om herkenbaar te zijn', stelt het bestuur. De partij moet zich presenteren als de partij van de toekomst, die altijd 'vooruit kijkt'. "Als het moet tegen de stroom in; de waan van de dag voorbij." De trefwoorden daarbij zijn 'groen, sociaal, open en democratisch'.

Verder moet GroenLinks meer 'maatschappelijke aanwezigheid' aan de dag leggen en meer aandacht besteden aan het vinden en begeleiden van jong talent. Het partijbestuur werkt nog aan voorstellen om de betrokkenheid van leden te 'moderniseren'. Niet-leden zouden in de toekomst ook mogen meepraten over de koers van de partij.

Het afgelopen jaar heeft GroenLinks tal van bijeenkomsten belegd om ideeën uit te wisselen over de koers die de partij moet varen. Aanleiding daarvoor was het verlies van één zetel bij de verkiezingen van november 2006 en de kritiek die loskwam op partijleider Femke Halsema naar aanleiding van haar weigering om na de verkiezingen aan te schuiven aan de formatietafel.

Tijdens de bijeenkomsten bleek onder meer dat mensen vaak wel weten dat GroenLinks opkomt voor het milieu, maar niet op de hoogte zijn van andere standpunten van de partij. De nota van het partijbestuur wordt besproken op een GroenLinks-congres op 22 november.