Gedwongen observatie psychiatrie afgeschaft

Gedwongen opname ter observatie in een psychiatrisch ziekenhuis wordt aan het eind van dit jaar afgeschaft. Er wordt te weinig gebruik van gemaakt. Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) geschreven aan de Tweede Kamer.

De zogeheten 'observatiemachtiging' was bedoeld om mensen met sterke aanwijzingen van een psychiatrische stoornis die geen hulp willen, tijdelijk onder dwang op te nemen en te observeren. Zij zouden een gevaar voor zichzelf kunnen betekenen. Door de regeling zou een snellere en betere diagnose kunnen worden gesteld en een betere behandeling worden bereikt. Familieleden en de officier van justitie konden hiertoe vanaf 2006 een claim indienen.

Maar van alle psychiatrische aanvragen komt slechts 0,3 procent voor de rekening van de observatiemachtiging. Daarbij worden veel gevallen door de rechter afgewezen. Klink concludeert daarom dat de regeling ''weinig toegevoegde waarde'' heeft.

Overigens gaat het hele psychiatrische systeem met verschillende machtigingen op de schop. Het zal worden vervangen door een enkele zorgmachtiging die ook de mogelijkheid biedt voor kortdurende opname en observatie om de precieze aard van de psychische stoornis en de nodige behandeling te kunnen vaststellen.