Relletjes bij protest voor R'damse moskee

Het protest van enkele tientallen mensen vanochtend voor de Essalammoskee aan de Polderstraat in de Rotterdamse wijk Feijenoord is uitgelopen op opstootjes en handgemeen. Aan het eind van de ochtend verzamelden zich enkele tientallen voor het gebedshuis om 'hun' moskee terug te eisen. Het ging om vijf geschorste bezoekers en sympathisanten. Zij boycotten het vrijdaggebed.

De groep heeft een conflict met het bestuur over de nieuwe Essalammoskee, in de buurt van stadion De Kuip, die de grootste van Nederland wordt. Een woordvoerder zei vandaag bang te zijn dat het geld dat de groep voor de bouw heeft opgehaald, is verduisterd.

Aanvankelijk verliep het protest rustig, maar tegen half een kwam het tot relletjes en waren er ook veel meer mensen op de been, naar schatting 150. De politie probeerde de boel te sussen en greep zonodig in. Dat was het geval bij een man die in zijn auto kwam aanrijden. Nadat de politie hem te verstaan had gegeven dat hij weg moest, koelden mensen hun woede op zijn auto. Het ging om een man die achter de schermen verantwoordelijk is voor de bouw van de moskee. De politie voerde vice-voorzitter Boutaher van de moskee uit veiligheidsoverwegingen weg.

Tegen een uur was het weer betrekkelijk rustig. Volgens de politie zijn er geen mensen aangehouden, ook zou er niemand ernstig gewond zijn geraakt.

Het CDA maakte zich vorig jaar ook zorgen over de moskee, omdat die onder invloed staat van de fundamentalistische Moslim Broederschap in Europa. De bouw wordt gefinancierd door Sjeik Hamdan bin Rashid al-Maktoum uit Dubai. Hij is minister van Financiën en Industrie van de Verenigde Arabische Emiraten.

Deze moskee uit het MO diende als voorbeeld voor die in de wijk Feijenoord