Onderzoek: kranten zijn te rechts

Zijn de kranten te links? Als je het Geert Wilders vraagt zal hij meteen 'ja' zeggen. Maar uit onderzoek van de Vrije Universiteit blijkt nu dat de pers juist rechts is. De VU scande 2,2 miljoen woorden op voorpagina’s. En daaruit blijkt dat de landelijke kranten meestal rechtse thema's op de voorpagina hebben staan. En ook de partijleiders van de traditioneel rechtse partijen worden meer aangehaald dan hun linkse collega's. Daar komt bij dat de toon van de berichtgeving net iets vaker positief gekleurd voor rechts.

"Er is geen sprake van een linkse, maar eerder van een rechtse kerk aan het Binnenhof"
, zo concludeert  politicoloog André Krouwel van de VU. Vooral -daar issie weer- Geert Wilders is niet van de voorpagina's te slaan. Als er een politicus genoemd wordt, is het vier van de tien keer de man met het Limburgse accent, zo werd gisteren al bekend. Premier Balkenende (16,2 procent) en vicepremier Bos (13,4) volgen op grote afstand.

Het Reformatorisch Dagblad is koploper in de berichtgeving over Wilders: zijn naam stond daar in de eerste vijf maanden van dit jaar 258 keer op de voorpagina. Daarna komen de Volkskrant en NRC Handelsblad, nog voor de ‘rechtse’ Telegraaf.

Begin dit jaar werd er ook al onderzoek gedaan naar hoe links de publieke omroep zou zijn. Een grote meerderheid van de Nederlanders gaf toen aan de programma's van de publieke omroep niet rechts of links te vinden.