Obama lijkt Irak-standpunt te wijzigen

De Democratische presidentskandidaat Barack Obama ontkent dat hij, mocht hij begin volgend jaar het Witte Huis betreden, zal afwijken van zijn belofte om binnen zestien maanden Amerikaanse troepen terug te trekken uit Irak. Eerder donderdag leek hij te zinspelen op een wijziging in zijn standpunt ten aanzien van de oorlog in Irak.

Tot nu toe beloofde Obama dat hij binnen zestien maanden Amerikaanse troepen naar huis zal halen. Maar op campagne in North Dakota zei hij donderdag dat zijn geplande reis naar Irak als gevolg kan hebben dat hij zijn plannen wijzigt.

Op een persconferentie later donderdag zei hij echter expliciet dat hij niet aan de deadline van zestien maanden zal toornen. Wel voegde hij eraan toe dat wat de commandanten ter plekke tegen hem zeggen, van invloed kan zijn op hoeveel Amerikaanse soldaten achter blijven om Iraakse troepen te trainen.

De deadline van zestien maanden was altijd al op voorwaarde dat de Amerikaanse troepen veilig zijn en dat Irak stabiel is, zei de senator uit Illinois eerder donderdag. De oorlog moet op verantwoorde wijze worden beëindigd, herhaalde hij, maar zo 'ondoordacht' als de Amerikaanse invasie was, zo 'voorzichtig' moeten de Verenigde Staten zijn bij de terugtrekking.