Aarde maakt geluid

Onze Aarde slingert oorverdovende geluiden de ruimte in, die door buitenaardse wezens zouden kunnen worden opgevangen. Een nieuwe opname laat de geluiden horen... en het klinkt niet best!

De geluiden ontstaan door hetzelfde proces wat ook het schitterende poollicht veroorzaakt. Geladen deeltjes, afkomstig van de zon, botsen met het magnetisch veld dat de Aarde omringt. De geproduceerde radiogolven worden geblokkeerd door de ionosfeer, één van de bovenste lagen van de atmosfeer. Als dat niet zou gebeuren, dan zouden de radiogolven alle radiostations op onze planeet overstemmen. Het signaal is wel 10.000 keer sterker dan het sterkste radiosignaal op Aarde.

De radiogolven waren nog niet eerder uitgebreid bestudeerd. Men dacht dat ze, naar mate ze verder de ruimte in reisden, steeds verder uit elkaar zouden geraken. Maar de Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft ontdekt dat de radiogolven worden verzonden als een soort straal. Het signaal blijft dan uiteraard geconcentreerder en zou kunnen worden opgemerkt door buitenaardse wezens, als ze weten hoe ze het signaal kunnen oppikken.

De opgedane kennis kan ook gebruikt worden om meer te weten te komen over Jupiter en Saturnus, aangezien deze planeten ook poollicht kennen, of om andere planeten te ontdekken. Volgens de onderzoekers worden deze radiogolven overal geproduceerd waar poollicht voorkomt.

 

Klik op het geluidsicoontje rechtsboven om te luisteren: