Risico op uitsterven diersoorten onderschat

Veel diersoorten lopen een veel grotere kans om uit te sterven dan werd gedacht. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek, dat in het wetenschappelijke tijdschrijft Nature is gepubliceerd.

Met name twee factoren zijn momenteel bepalend voor het maken van een risicoschatting: het verschil tussen het geboorte- en sterftecijfer en de kwaliteit van het leefmilieu. Volgens de Amerikaanse onderzoekers Brett Melbourne en Alan Hastings spelen de man-vrouwverhouding en de verschillen tussen individuen in een populatie echter eveneens een hele grote rol. Factoren zoals de de fysieke grootte van individuele dieren en gedragsaspecten zouden erg belangrijk zijn als je de overlevingskansen wilt bepalen.

Wanneer populaties klein en kwetsbaar zijn, kunnen veranderingen in de man-vrouwverhouding de overlevingskansen sterk beperken. De onderzoekers gebruikten kevers om hun nieuwe model te testen. Volgens berekeningen van het model lopen bepaalde soorten wel een honderd keer grotere kans om uit te sterven dan eerder gedacht.