Kamer wil kentekenbewijs wegpiraat afpakken

Wegpiraten moeten na een ernstige verkeersovertreding niet alleen hun rijbewijs, maar ook hun kentekenbewijs inleveren. Zo kunnen ze sneller worden betrapt als ze toch gaan rijden. PvdA en CDA dienen donderdag een motie in om deze mogelijkheid te onderzoeken. De motie kan volgens CDA-Kamerlid Sander de Rouwe door instemming van de ChristenUnie op een Kamermeerderheid rekenen.

De maatregel moet het vooral voor volhardende drankrijders lastiger maken om zonder rijbewijs achter het stuur te kruipen. Ook willen de partijen dat een auto alleen nog mag worden gekocht met een geldig rijbewijs. Dit om te voorkomen dat overtreders simpelweg een nieuwe auto kopen om alsnog op pad te gaan.

De Rouwe wijst erop dat de politie op verschillende manieren kentekenscanners gebruikt. "Er zijn in Nederland veel digitale controles. Er is dus nauwelijks extra inzet nodig om na te gaan of er in een auto zonder geldig kentekenbewijs wordt gereden." Ook politiewagens zijn uitgerust met kentekenscanners.

Het plan heeft nog wel een aantal haken en ogen, erkent De Rouwe. "Wat als de vader van een gezin bijvoorbeeld zijn kentekenbewijs moet inleveren, mag de moeder dan ook niet meer rijden? In het onderzoek moet naar boven komen hoe we met dit soort gevallen omgaan."