Marine maakt 500e explosief onschadelijk

De mijnenjager Hr. Ms. Willemstad zal vanmiddag het vijfhonderdste explosief onschadelijk maken sinds de mijnenruiming in het voorjaar van 2005 werd geïntensiveerd.

Het gaat om een zogeheten duizendponder, die op 26 juni is gemeld door de vissersboot De Morgenster uit Goeree Overflakkee. Het gevaarte ligt veertien kilometer ten zuidwesten van Scheveningen.

Het gaat volgens Defensie om de 727e bom die is aangemeld maar het is de vijfhonderdste bom die feitelijk wordt geruimd. De andere gemelde projectielen zijn later niet meer teruggevonden, omdat ze bijvoorbeeld op de bodem alsnog onder het zand zijn verdwenen of omdat ze dubbel zijn gemeld.

De opsporing van mijnen en bommen werd intensiever nadat op 6 april 2005 een opgeviste Amerikaanse vliegtuigbom was ontploft op het dek van een vissersboot uit Ouddorp. Daardoor werden drie vissers gedood.

Sindsdien werken Defensie en vissers nauwer met elkaar samen om het gevaar van onontplofte explosieven tegen te gaan. Vissers laten hun visnetten zachter op het dek neerkomen en geven beter door als zij onbedoeld een bom omhoog halen. De eerste twee jaren ging het aantal meldingen fors omhoog maar de laatste tijd loopt dat terug. Defensie vermoedt dat het besef van gevaar bij de vissers is teruggezakt.

In de ondiepe Noordzee werden in de vorige eeuw naar schatting 10.000 tot 300.000 bommen gedumpt, vooral door terugkerende geallieerde piloten die hun bommen niet hadden geworpen. Zij mochten niet landen met bommen die op scherp stonden.