Colombia: Ingrid Betancourt bevrijd

Ingrid Betancourt is bevrijd uit handen van de FARC. Ook veertien andere gijzelaars, waarvan drie Amerikanen en elf Colombiaanse soldaten, zijn vrijgekomen. Dat melden de Colombiaanse autoriteiten.

Minister van Defensie Santos zegt dat allen in redelijk goede gezondheid verkeren en dat niemand bij de bevrijdingsactie, die tot 'Schaakmat' was gedoopt, gewond is geraakt. Een kamp van de FARC in Zuid-Colombia werd door commando's omsingeld.

Betancourt, voormalig Colombiaans presidentskandidate, werd zes jaar lang gevangen gehouden door de rebellenbeweging FARC. Voor de Franse regering heeft de vrijlating van Betancourt altijd een hoge prioriteit gehad. Ze bezit zowel de Franse als de Colombiaanse nationaliteit. Haar zoon noemt de vrijlating "het mooiste nieuws uit mijn leven".

Betancourt werd op 23 januari 2002 ontvoerd, toen ze campagne voerde voor de Colombiaanse presidentsverkiezingen. Recentelijk vrijgelaten gijzelaars die Betancourt hadden gezien zeiden dat ze in slechte gezondheid verkeerde. Zo zou ze chronische leverproblemen hebben.

De FARC houdt nog altijd naar schatting veertig gijzelaars vast in de jungle. De rebellenbeweging strijdt al meer dan vier decennia tegen de Colombiaanse regering en het kapitalisme. Ze financiert zichzelf door middel van ontvoeringen en drugshandel. Colombia, de Europese Unie, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties beschouwen de FARC als een terroristische organisatie.

De Colombiaanse president Álvaro Uribe heeft vanaf het moment dat hij aan de macht kwam, in 2002, hard gestreden tegen de FARC. Met name de laatste tijd is hij daarin succesvol, gezien de uitschakeling van drie FARC-leiders eerder dit jaar. Ook is het aantal leden dat de rebellenbeweging telt drastisch afgenomen onder zijn bewind. De vader van Uribe werd in 1983 door de FARC vermoord.

Betancourt
Ingrid Betancourt op een videobeeld van eind vorig jaar