Oversekste psychiater uit ambt gezet

Het Centraal Tuchtcollege in Den Haag heeft Rien Schoonhoven, een landelijk bekende psychiater en psychotherapeut uit Veenendaal, gisteren voor de rest van zijn leven uit het BIG-register geschrapt. De reden hiervoor is dat Schoonhoven zich schuldig maakte aan verregaande seksuele intimiteiten met zijn patiënten.

Reinboud Schoemaker, de advocaat van één van de slachtoffers, meldt dat de vrouwen op de meest vreemde tijden bij Schoonhoven op en voor de bank lagen. De ex-psychiater ontving zijn slachtoffers bij voorkeur tussen elf uur 's avonds en drie uur 's ochtends. "Soms zelfs met meer tegelijk. Ook moesten ze weleens blijven slapen," aldus de advocaat.

Bijzondere therapie
Schoonhoven hield er bijzondere therapieën op na. De advocaat licht dit aan de hand van de intimiteiten rondom zijn cliënte toe: "Hij zat aan haar borsten en ze betastten elkaars geslachtsdelen. Hij zag dit als een nieuwe therapie." Het tuchtcollege rekent het de man ook aan dat hij een patiënte al jaren aan het lijntje hield. De vrouw zou aan de gevolgen van ritueel misbruik lijden, terwijl zij hier helemaal niet aan leed.

De ex-psychiater heeft zich naast het seksuele misbruik ook uitgegeven als dominee. Daarnaast trad hij op in televisieprogramma's. Het boek 'Helen door te delen' is ook van de hand van Schoonhoven. Dit boek is een aanzet tot pastorale hulpverlening.

Uitspraak tuchtcollege
Volgens het tuchtcollege is Schoonhoven 'in volle breedte tekortgeschoten', waardoor hij uit het BIG-register geschrapt wordt. In dit register worden officieel erkende artsen, apothekers, psychotherapeuten, verloskundigen, verpleegkundigen en tandartsen geregistreerd.

Vorig jaar diende de zaak al voor het Regionaal Tuchtcollege in Amsterdam. De Veenendaler werd toen al uit zijn ambt gezet, maar mocht zijn werk oppakken nadat hij in hoger beroep ging. Het college dat gisteren een uitspraak deed heeft besloten dat Schoonhoven nooit meer het beroep van psychiater en psychotherapeut uit mag oefenen. Schoonhoven zelf was gisteren onbereikbaar voor commentaar.