Rookverbod voorlopig niet opgeschort

Horeca-eigenaren eisten vandaag de opschorting van het rookverbod dat sinds middernacht van kracht is. Het kort geding was aangespannen door stichting 'Red de Kleine Ondernemer'. Zij eisten dat het verbod voor kleine horecaondernemingen wordt opgeschort tot 1 januari. De rechter besluit morgen of het verbod tijdelijk wordt opgeschort tot de uiteindelijke uitspraak, volgende week woensdag.

De gemoederen liepen vandaag hoog op bij de rechtbank. De 64 beschikbare zitplaatsen in de rechtszaal waren namelijk lang niet genoeg. Zo’n 50 bezoekers moesten de uitslag buiten afwachten.

De stichting eist de opschorting omdat ze bang zijn dat veel kleine horecaondernemingen over de kop gaan. Veel van deze kleine zaken hebben namelijk niet de ruimte om een aparte rookruimte in te richten en kunnen zich de doemscenario’s al voorstellen.

"We hebben onderzocht hoe het rookverbod in Engeland uitpakte. Daar sluiten nu vier pubs per dag. In Schotland zijn sinds de invoering van het verbod zeven jaar geleden vierhonderd kroegen gesloten", aldus Wiel Maessen, secretaris van de stichting. Hoewel het rookverbod volgens hem niet de voornaamste oorzaak van de sluitingen is, is het wel ‘een goede tweede'.


Wil je meer lezen over het rookverbod, lees dan de special. Je kunt ook de columns lezen over het rookverbod. We hebben zowel een voorstander als een tegenstander.