'Staatsgreep Turkije verijdeld'

Turkse autoriteiten hebben vandaag zeker twintig mensen aangehouden. Zij worden ervan verdacht een staatsgreep in Turkije voor te bereiden. Onder de arrestanten zijn twee gepensioneerde generaals, een zakenman en een journalist. Dat meldden Turkse media vanmiddag.

De gearresteerde mensen zouden gelieerd zijn aan de ultranationalistische beweging Ergenekon. Die groep wil de strikte scheiding tussen kerk en staat in Turkije beschermen.

De arrestaties vonden enkele uren voor het begin van de rechtszaak tegen regeringspartij AK plaats. Die rechtszaak wordt door procureur-generaal Abdurrahman Yalcinkaya gevoerd met als doel de partij verboden te krijgen. Volgens critici, onder wie legerleiders, streeft de partij naar een te grote invloed van de islam in de politiek.

Sinds haar aantreden voert de populaire AKP een gevecht met de seculiere elite (waaronder leger en justitie) die vreest dat de AKP van premier Recep Tayyip Erdogan het land langzaam maar zeker wil islamiseren. Erdogan ontkent de aantijgingen en zegt een conservatieve partij te leiden vergelijkbaar met christendemocratische partijen in West-Europa. Bij de laatste verkiezingen kreeg de AKP 47 procent van de stemmen.

Aanklager Yalcinkaya drong zoals verwacht vanmiddag voor het Constitutionele Hof aan op een verbod van de AK-partij. Hij legde na afloop van zijn bezoek aan het hof geen verklaring af. Donderdag komen juristen van de AK naar het Hof ter verdediging van de regeringspartij. De wortels van deze hervormingsgezinde partij liggen in de Turkse versie van de politieke islam.