Woordvoerder Mugabe: Verhang jezelf

De woordvoerder van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft tijdens een top van de Afrikaanse Unie in Egypte gezegd, dat het Westen zich niet moet bemoeien met de politieke situatie in zijn land. Hij raadde westerse critici vooral aan "zichzelf duizend keer te verhangen".

George Charamba is al jarenlang de officiële woordvoerder van Mugabe. Hij zei vandaag tegen een groep journalisten dat Mugabe niet zal opstappen. "Is dat geen vreemde vraag? Hij is net een paar dagen geleden beëdigd en nu verwacht je dat hij aftreedt?" Volgens Charamba heeft de oppositie een 'campagne van geweld' gevoerd en worden degenen die daartegen hebben opgetreden (de huidige regering) daarvoor bekritiseerd. Dat is de omgekeerde wereld, meent de woordvoerder, en hij snapt niet dat "het Westen zo geobsedeerd is" door de situatie rond het al dan niet aftreden van Mugabe.

Charamba ziet ook oplossingen: Zimbabwe moet zelf mogen bepalen hoe haar toekomst eruit komt te zien. Hij meent dat de Zimbabwaanse bevolking, zonder westerse inmenging, zelf het beste weet wat goed voor het land is. Charamba ziet niets in een samenwerking met de oppositie, zoals in Kenia is gebeurd na bemiddeling van Kofi Annan: "Kenia is Kenia. Zimbabwe is Zimbabwe".