Weblog moet naam spammer weghalen

Web-log.nl, de site van Ilse Media waar iedereen makkelijk een weblog kan aanmaken, heeft stichting Mijn Kind Online (MKO) dat daar een weblog heeft, gedwongen de naam van een spammer weg te halen.

MKO waarschuwde in een bericht voor de site GeldmetjePC.nl van Rutger Mooij, directeur van Mooij Development. Bezoekers van die site wordt gevraagd om de inloggegevens van hun MSN-account in te vullen. Met deze data heeft Mooij toegang tot de vriendenlijst van degene die zijn gegevens heeft verstrekt. Daarmee kan hij deze mensen spammen met allerhande aanbiedingen.  Volgens MKO zien kinderen het gevaar van dergelijke praktijken niet in. Justine Pardoen van Mijn Kind Online zegt daarover tegen website Emerce.nl: ''Het is zonneklaar dat een volwassene in één oogopslag ziet wat een gemiddelde puber blijkbaar niet ziet: dit deugt van geen kant."

Kennelijk heeft Mooij over het bericht geklaagd bij de leiding van Web-log.nl, want MKO moest de naam van degenen die achter GeldmetjePC.nl zit, verwijderen. Anders zou het log op zwart worden gezet.  Pardoen vindt dat er sprake is van een "volstrekt belachelijke eis'' van Web-log.nl.  ''Dit is geen tiener die per ongeluk iets doet, maar een ondernemer van 28 jaar die bewust van een truc gebruikmaakt ook al doet hij wettelijk niets verkeerd."  Toch heeft MKO om problemen te voorkomen de naam van Mooij verwijderd.

Ondertussen dook weblog GeenStijl (GS) gisteren ook op de kwestie. Dat resulteerde meteen in een boos telefoontje van advocaat Thiele van Rutger Mooij die verwijdering van de gegevens eiste.  Volgens GS was die Thiele overigens niets anders dan de heer Mooij zelf. De ondernemer in kwestie heeft GS inmiddels telefonisch gedreigd met juridische stappen als het item niet wordt weggehaald.