Ook blanke boeren aangevallen in Zimbabwe

Aanhangers van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe hebben zondag een aantal blanke boeren gemolesteerd die zich hadden verzet tegen de onteigening van hun land. Dat heeft een vakbondsfunctionaris maandag gezegd. Vier personen moesten in het ziekenhuis worden behandeld aan onder meer brandwonden en botbreuken.

Het geweld viel samen met de beëdiging van Mugabe, die vrijdag de zeer omstreden tweede ronde van de presidentsverkiezingen won. De boeren werden aangevallen in Mashonaland West, waar Mugabe's partij Zanu-PF veel aanhangers heeft. Volgens de vakbondsfunctionaris denken Mugabe's aanhangers kennelijk dat ze overal mee wegkomen nu hun leider is herkozen.

De aangevallen boeren hadden van de regionale overheid toestemming gekregen tijdelijk op hun land te blijven.

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Zimbabwe vond plaats na een uiterst gewelddadige campagne waarin meer dan tachtig doden vielen en ruim tweehonderdduizend mensen op de vlucht werden gedreven. Oppositieleider Morgan Tsvangirai trok zich vanwege het geweld uit de race terug. Veel buitenlandse leiders hebben gezegd dat Mugabe moet opstappen.