Koningshuis declareert voortaan via Balkenende

De Tweede Kamer is tijdens het debat over de kosten van het Koninklijk Huis overeengekomen dat in de toekomst alle kosten via de minister-president moeten worden gedeclareerd. Alhoewel Balkenende een coördinerende rol krijgt in de nieuwe opzet, komt er geen aparte begroting voor de kosten van het Koningshuis.

Er komt een extra begrotingsartikel waarin alle kosten van het Koningshuis worden samengebracht. De kosten zullen nog steeds onderdeel blijven van de begrotingen van verschillende ministeries. Juist het toeschrijven van koninklijke kosten aan diverse ministeries heeft voor veel ophef gezorgd in de Kamer. Zo werden er bijvoorbeeld in de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties personeelskosten van het Koningshuis ontdekt van 650.000 euro. Na de 'ontdekkingen' heeft de Kamer om transparantie van de kosten gevraagd en daaruit volgt de nieuwe boekhouding.

Later vandaag zal de Tweede Kamer opnieuw het Koningshuis gaan bespreken. De wet Financieel Statuut van het Koninklijk Huis, afkomstig uit 1972, moet voor de afgesproken veranderingen worden geactualiseerd.