Mascottes Olympische Spelen vervloekt

De mascottes voor de Olympische Spelen dit jaar zijn volgens veel Chinezen niet zo onschuldig als ze lijken. De vijf figuurtjes zouden de schuld zijn van de natuurrampen en andere calamiteiten waardoor China dit jaar geteisterd wordt.

Jingjing, de panda-mascotte, zou symbool staan voor Sichuan. Deze provincie is recent het hevigst getroffen door een aardbeving en is beroemd om zijn panda's. De Tibetaanse antilope Yingying zou de voorbode zijn van de rellen in Tibet. Nini de zwaluw lijkt op een vlieger en zou volgens de Chinezen verwijzen naar het dodelijk treinongeluk in april. Dit ongeluk vond plaats in Weifang, bekend om een vliegerfestival. Huanhuan, de mascotte van het olympisch vuur zou de buitenlandse protesten bij de fakkeltocht hebben aangewakkerd en de vis Beibei zou staan voor de recente overstromingen die Zuid-China recentelijk hebben getroffen.

De Chinese regering probeert de theorieën over de 'vervloekingen' de kop in te drukken. Websites die melding maken over de vervloekingen zijn niet langer online, omdat ze niet door het censuurbeleid van de overheid komen.

Bijgeloof zit diep in de Chinese cultuur geworteld. Doorgaans moet de overheid hier officieel niets van hebben. Deze zelfde regering heeft de opening van de Spelen echter op de achtste dag van de achtste maand om acht uur laten vallen. Dit moet de Spelen veel voorspoed brengen: acht is het ultieme geluksgetal in China.