Apothekers willen met geding schade beperken

Met ingang van vandaag vergoeden zorgverzekeraars van een aantal medicijnen alleen het goedkoopste merk. Dit voorkeursbeleid gaat de apothekers naar eigen zeggen 355 miljoen euro kosten.

Het gaat om generieke geneesmiddelen waarvan het patent is verlopen. De apothekers doen vandaag een laatste poging de schade te beperken. In een kort geding voor de rechtbank in Den Haag eist de brancheorganisatie KNMP van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een verhoging van de vergoeding per geleverd medicijn van zes naar 8,25 euro.

Met het voorkeursbeleid zullen de medicijnen gemiddeld 85 procent goedkoper worden. Daaronder vallen ook de veel geslikte cholesterolverlagers en maagzuurremmers. Jarenlang hebben apothekers veel geld verdiend met de verkoop van bepaalde medicijnen van relatief dure merken, terwijl dezelfde medicijnen van een ander, goedkoper merk ook beschikbaar waren.

Vorige week deed een groep apothekers nog een vergeefse poging het voorkeursbeleid van de verzekeraars tegen te houden. De rechtbank in Utrecht stelde hen in het ongelijk. Apothekers zeggen per ondernemer meer dan een ton aan omzet te verliezen. De belangenorganisatie van apothekers KNMP vreest zelfs honderden faillissementen onder de bijna tweeduizend apothekers.