Gratis sport voor arme Haagse kinderen

Kinderen uit een arm gezin in Den Haag kunnen vanaf komend schooljaar gratis lid worden van een sportclub of culturele vereniging. Ook mogen kinderen van 2,5 tot 6 jaar voor niets naar de voorschool. De gemeente laat maandag verder weten of ze sportattributen als voetbalkleding en hockeysticks 'zo veel mogelijk' kosteloos te willen maken.

Het gaat om kroost uit gezinnen die tot 130 procent van het minimumloon verdienen. Onder culturele verenigingen vallen onder meer toneelgroepen en dansverenigingen. Geldgebrek mag niet de oorzaak zijn dat arme kinderen zoiets mislopen en met een gebrek aan lichaamsbeweging opgroeien, licht de gemeente toe.

De Haagse voorschool kost normaal gesproken twintig euro per maand. Peuters gaan twee ochtenden en twee middagen naar de peuterspeelzaal. De basisschool, die ze bezoeken als ze 4 worden, hoort bij deze crèche. Kinderen die niet op een voorschool hebben gezeten, beginnen volgens de gemeente vaak met een taalachterstand aan het basisonderwijs.

Het Haagse plan is de uitwerking van een landelijke actie die door staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb (PvdA) is gelanceerd. De bewindsman heeft voor dit jaar en voor volgend jaar in totaal tachtig miljoen euro uitgetrokken voor alle gemeenten om armoede onder kinderen te bestrijden. Den Haag heeft 4,6 miljoen euro uit dat potje bijgeschreven gekregen.