EK: Uitslag Duitsland - Spanje

Spanje heeft zojuist Euro 2008 gewonnen. Het won van Duitsland met 1-0. Fernando Torres was de doelpuntenmaker, hij scoorde in de drieëndertigste minuut het enige doelpunt van de wedstrijd.

Al na enkele minuten kreeg Miroslav Klose een mogelijkheid om de score te openen. Na een foutje van Sergio Ramos kon de Duitse spits de bal meenemen, maar faalde erin deze te controleren. Sowieso openden de Duitsers aggressiever, want de eerste tien minuten kon Jens Lehmann vanuit zijn doel toekijken hoe zijn teamgenoten aan de overkant probeerden de bal in de zestien te krijgen. De eerste echte mogelijkheid voor Spanje kwam na een goede steekpass van Xavi op Andrés Iniesta. Diens voorzet werd bijna in eigen doel gewerkt door Christoph Metzelder, ware het niet dat Lehmann alert reageerde.

Spanje leek wakker geschud en liet Duitsland ineens alle hoeken van het veld zien. Metzelder liet zich meermaals foppen door Fernando Torres, met als dieptepunt een verloren kopduel na een voorzet van Sergio Ramos. De inzet van Torres kwam echter terug van de paal en vond geen andere Spanjaard. Torres zou uiteindelijk alsnog de openingstreffer binnenwerken. Weggestuurd door Xavi liep hij zowel Per Mertesacker als Philipp Lahm eruit, en stifte de bal vervolgens over de uitkomende Lehmann.
Naast enkele voorvalletjes zoals een hoofdblessure bij Michael Ballack en een opstootje tussen hem en Carles Puyol werd er voor rust niet meer gescoord.

De tweede helft, met Marcell Jansen in plaats van Lahm, werd afgetrapt door Die Mannschaft. De Spanjaarden kregen aanvankelijk de betere mogelijkheden om de voorsprong uit te bouwen. De voorzetten van Iniesta en Sergio Ramos vonden echter geen Spaans hoofd. Met het inbrengen van Kevin Kuranyi werden de Duitsers weer iets gevaarlijker, maar mogelijkheidjes van Ballack en de net ingevallen spits werden niet verzilverd. Naarmate de minuten wegtikten werd het spel grimmiger, en dat leidde tot meer opstootjes. Lukas Podolski provoceerde David Silva tot een kopstootje, die niet gezien werd door arbiter Rosetti. Bondscoach Luis Aragonés zag het wel, en haalde de jonge middenvelder direct naar de kant om Santi Cazorla in te brengen.

Met ook Xabi Alonso als nieuwe man namen de Spanjaarden het initiatief weer over. Een kopbal van Ramos kon door Lehmann ternauwernood tot hoekschop worden verwerkt, en even later was Iniesta dicht bij de 0-2. Spanje bleef op zoek gaan naar de bevrijdende treffer, maar spelers als Marcos Senna en Dani Güiza misten steeds op een haar na. Desondanks kwamen de Duitsers maar sporadisch over de middellijn, laat staan in de zestien van Casillas. Omdat de ploeg van Joachim Löw vaker heeft aangetoond niet op te geven, bleef het spannend tot het laatste fluitsignaal. Dat zou toch klinken zonder een Duitse gelijkmaker, waardoor Spanje voor de tweede maal in de historie Europees kampioen zou worden. Het heeft daar 44 jaar op moeten wachten.


Karakteristieken

Duitsland - Spanje 0-1
33' Fernando Torres 0-1

Toeschouwers: 51.000
Scheidsrechter: Roberto Rosetti (ITA)
Stadion: Ernst Happel Stadion, Wenen
Gele kaart: Michael Ballack, Kevin Kuranyi (Duitsland), Iker Casillas, Fernando Torres (Spanje).

Opstellingen

Duitsland: Lehmann; Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm (Jansen/46); Frings, Hitzlsperger (Kuranyi/58); Schweinsteiger, Ballack (C), Podolski; Klose (Gómez/79).

Spanje: Casillas (C); Sergio Ramos, Puyol, Marchena, Capdevila; Senna; Iniesta, Xavi, Fàbregas (Xabi Alonso/63), David Silva (Cazorla/66); Fernando Torres (Güiza/78).

Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK!Euro 2008-site!