'Gevaarlijkste zitplaats vliegtuigen achterin bij de ramen'

Als je van plan bent binnenkort te vliegen maar je hebt vliegangst, lees dan vooral verder. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een zitplaats bij de ramen van een vliegtuig het gevaarlijkst is, zeker als het een zitplaats achterin betreft.

Volgens de Britse onderzoekers hebben passagiers die vooraan in een vliegtuig zitten meer kans om te ontsnappen dan passagiers die achterin een vliegtuig zitten (65 procent tegenover 53 procent). Als je aan het gangpad zit is de ontsnappingskans groter (65 procent) dan wanneer je bij het raam zit (58 procent). De ontsnappingskansen bij de ramen en achterin zijn kleiner omdat er meestel een flinke paniek uitbreekt als een vliegtuig neerstort. Daardoor kost het meer tijd om bij een nooduitgang te komen. Het kost vanzelfsprekend ook meer tijd om bij een nooduitgang te komen als je er verder vandaan zit. Als je hooguit vijf rijen van een nooduitgang zit heb je de grootste kans op uit een brandend vliegtuig te ontsnappen.

Wetenschappers van de universiteit van Greenwich verrichtten het onderzoek. Zij vergeleken in totaal 105 vliegtuigongevallen met elkaar, waarbij naar de zitplek van de zwaarst getroffen passagiers is gekeken. Ze onderzochten tevens een grote vliegramp in 1985 in Manchester waarbij 55 mensen het leven lieten. Een groot deel van de slachtoffers bevond zich ver weg van een nooduitgang en overleed door het inademen van giftige dampen.