Obama prijst Clinton en vice versa

Bij hun eerste publieke optreden als bondgenoten in de race naar het Witte Huis hebben Barack Obama en Hillary Clinton elkaar vrijdag uitbundig geprezen. De Democratische senatoren voerden in New Hampshire een showtje op, met als doel de kiezers te tonen dat de eenheid in hun partij is hersteld.

De beloning voor Obama ligt voor de hand. Als hij in november de Republikeinse kandidaat John McCain verslaat wordt hij de eerste zwarte president van de Verenigde Staten. Clinton moet nog maar zien wat haar loyaliteit haar oplevert. Ze hoopt op het vicepresidentschap, maar of ze het krijgt is een tweede. Wel doet Obama moeite om de benarde financiële positie van zijn voormalige rivale te verlichten.

Het spektakel in een veld van het niet toevallig gekozen stadje Unity trok duizenden belangstellenden. Clinton voorspelde dat Obama 'onze nieuwe president wordt'. De senator uit Illinois prees daarop Hillary en Bill Clinton als steunpilaren van de Democratische partij, die hun visie en wijsheid de komende jaren nodig heeft.

Obama en Hillary Clinton hebben zeker elkaar nodig nu de verkiezingsrace zijn laatste fase ingaat. De voormalige first lady kan Obama aan kiezers en financiers helpen. Ze deed het bij de voorverkiezingen goed bij arbeiders en oudere vrouwen, groepen die McCain de laatste tijd het hof maakt.

Clinton heeft de zwarte senator nodig om haar campagneschuld van tien miljoen dollar in te lossen. Bovendien wil ze graag met respect worden behandeld door de jongere en minder ervaren Obama. "We zijn één partij, we zijn één Amerika en we rusten niet totdat we ons land terugnemen en het opnieuw op het pad naar vrede, voorspoed en vooruitgang in de 21e eeuw hebben gezet", zei Clinton.

"Ik weet dat hij voor u zal werken. Hij zal voor u vechten en hij zal het voor u opnemen elke dag die hij in het Witte Huis is", zei Clinton over Obama tegen de Amerikaanse kiezer. Obama is volgens Clinton 'een leider die investeert in de toekomst'.